Met producten wat ik eet. Mijn verhaal van vegetariër naar pescotariër.
Persoonlijk

Van vegetariër naar pescotariër

‘Waarom eet je vegetarisch? Jij hoeft toch helemaal niet af te vallen?’, ‘Je mist zoveel belangrijke voedingsstoffen. Voel je je wel goed?’, ‘Wil je echt geen stukje vlees? Ik zou echt niet zonder kunnen.. Knap hoor!’ Ik ben zelf een korte tijd volledig vegetariër geweest, maar ben nu al bijna 2,5 jaar pescotariër. Ik krijg altijd veel vragen over waarom ik van vegetariër naar pescotariër ben gegaan en waarom ik hiervoor gekozen heb. Nu wil ik in deze blog gaan uitleggen waarom ik hiervoor gekozen heb en wat mijn mening hierover is. Lezen jullie gezellig mee?

Kleine Jessica met een varkentje. Mijn verhaal hoe ik van vegetariër naar pesotariër ben gegaan.

Hoe het begon

Ik ben al mijn hele leven een enorme dierenvriend. Dieren betekenen heel veel voor mij in het leven. Daarom woon ik natuurlijk ook samen met 3 katten en 2 papegaaien. Als het aan mij ligt gaan we later in een kleine boerderij wonen met heel veel grond zodat ik nog meer dieren om me heen kan hebben. Daar word ik nou echt gelukkig van! In de opvoeding die ik heb gehad stond dit dan ook centraal. Als klein meisje vond ik het altijd al heel zielig dat dieren werden geslacht en dat ik dit dan op mijn bord kreeg. Ik kon dat maar niet begrijpen, waarom dat nou moest. Een varken, koe, schaap op kip kiest er toch niet voor om geslacht te worden? Later begreep ik dat dit ‘normaal’ is in de wereld, maar als klein meisje kon ik daar niet bij. 

Hoe ouder ik werd hoe zekerder ik werd om te gaan stoppen met vlees en vis (vissen zie ik ook als dieren). Veel over opgezocht hoe vegetariërs hier mee om gaan. Wat ik nog kon gaan eten en het belangrijkste hoe ik mijn vitamines kon gaan aanvullen. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat ik echt de stap heb genomen. Toen ik nog thuis woonde bij mijn moeder vond ik het ook lastig om echt te gaan stoppen met vlees en vis. Ik wilde het mijn moeder niet lastig maken met koken. Op 31 december 2017 gaf ik Ben om stipt 00:00 uur een kus om hem een gelukkig nieuwjaar te wensen en op dat moment heb ik besloten om ook geen vlees meer te eten. Ben stond hier dan ook gelijk achter en begreep ook niet, waarom ik niet eerder vegetariër was geworden, want het hoort een beetje bij mij? 

Van vleeseter naar vegetariër

Waarom ik vegetariër was geworden? Goede vraag, als je dit doorleest tot aan dit stuk dan heb je vast echt interesse waarom ik geen vlees en vis meer at, want veel mensen vragen er altijd naar, maar merk vaak dat het niet altijd oprechte interesse is. Tegenwoordig moet je je verantwoorden als je afwijkt van de ‘norm’. 

Ik ben nooit een echte vleeseter geweest. Het idee van vlees eten staat mij gewoon niet aan. Voor een deel klopt dit wel, maar er zit ook veel meer achter. Ik vind het lastig om dat goed uit te leggen, maar je kan het een beetje zien als dat je vraag aan een willekeurig persoon: ‘Hi! Waarom eet jij eigenlijk geen honden?’. Nu kan je dit een hele rare vraag vinden, want hier in onze cultuur ligt er in de avond geen hond op je bord. Alleen het idee is al walgelijk, en honden zijn lief, die hoor je te aaien en lief te hebben, niet te eten. Er is ook genoeg anders lekkers beschikbaar waardoor het overbodig is om je lege maag met hondenvlees op te vullen. Diezelfde redenen zijn voor mij ook de redenen om naast honden geen konijnen, paarden, varkens, koeien, kippen, schapen en alle andere dieren met een hartslag te zien als voedsel.

Het slachten van dieren

Wat voor mij ook een hele grote reden is om te stoppen met vlees is de manier waarop dieren worden geslacht. Geloof me, ik heb filmpjes gezien die je niet wil zien. Als mensen vaker van die filmpjes gaan kijken weet ik zeker dat bijna iedereen stopt met vlees eten. In bepaalde slachthuizen wordt er vreselijk om gegaan met de dieren voordat ze geslacht worden. Dit gebeurd niet altijd op een diervriendelijke manier. (in mijn ogen kan slachten ook niet diervriendelijk, maar goed. Dat is mijn mening). Ik stond er vaak bij stil dat als ik een stukje vlees op mijn bord had liggen dat ik dan maar hoopte dat het beestje op een diervriendelijke manier was geslacht en niet op een vreselijke brute wijze. Veel mensen staan er helaas niet bij stil hoe het proces gaat vanaf het moment van fokken van de dieren tot het moment dat het vlees in de supermarkten ligt. Als mensen zelf hun dieren moesten slachten om voor hun eigen vlees te zorgen, dan weet ik zeker dat er veel meer mensen zijn die met vlees stoppen. Voor ons is het heel makkelijk om gewoon een pakje vlees te kopen in de supermarkt, maar zo werkt het niet. Als ik in de auto zit of motor rijdt vind ik het heel leuk om naar weilanden te kijken met koeien en schapen die daar lekker staan te grazen of genieten van het zonnetje. Ik had daar altijd moeite mee, omdat ik het erg vond dat ik het gewoon altijd op mijn bord had liggen. Nu is dat niet meer zo en kan ik met een goed gevoel weer naar de dieren in een weiland kijken!

Gezond?

Ook hoor en las ik vaak dat dieren voordat ze naar een slachthuis gaan zo snel mogelijk worden vet gemest (massaproductie). Zieke dieren krijgen vaak medicijnen toegediend, maar heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurd met de medicatie die dat beestje in zijn lichaam krijgt? Het kan dus zijn dat er ook resten medicatie in ons vlees terecht komt. Dit lijkt mij ongezond. Tegenwoordig hebben veel mensen ook hun twijfels over hoe gezond vlees nou echt is. Ik ben van mening dat vlees niet meer gezond is. Eigenlijk al ons eten wat in de supermarkt verkocht wordt niet, maar daar hebben we het nu niet over. 

Van vegetariër naar pescotariër

Na ongeveer een half jaar zonder vlees en vis door het leven te gaan voelde ik me niet goed. Ik zat niet lekker in mijn vel, was ontzettend moe en zag heel bleek. Ik ben naar de huisarts gegaan en ik heb uitgelegd wat er aan de hand was. De huisarts gaf aan dat het eigenlijk voor mij beter was om weer vlees en vis te gaan eten.. NO WAY! In overleg met de huisarts besloten om helaas eerst weer vis te gaan eten. Sowieso 1x per week en het liefst 2x per week. Dit heb ik gedaan en ik voelde me veel beter. Blijkbaar mis ik dan toch echt stoffen die ik nodig heb, maar dan niet goed genoeg uit voeding kon halen. Niet iedereen heeft hetzelfde lichaam natuurlijk.. Vandaar de keuze om pescotariër te gaan worden. Als wij boodschappen doen letten we er wel op wat voor vis we kopen vooral duurzame vis. Toch diep in mijn hart zou ik heel graag willen stoppen met vis eten. Maar wat moet ik dan? Ik kan mezelf er wel iets meer bij neerleggen dan aan het begin. Maar vlees? Dat zal ik nooit meer gaan eten.

Eet je dan wel andere dierlijke producten? of ben je veganistisch?

Ook een vraag die heel veel mensen stellen. Ik ben niet veganistisch en ik ben ook niet van plan om dat te gaan worden. Ik eet wel eieren, want voor een kip is het niet erg om een ei te leggen.  Een kip die voor mij wordt geslacht vind ik dan weer een ander verhaal. Ik drink ook melk van een koe, waarom? Ik vind het niet erg dat een koe wordt gemolken. Alleen nu weet ik dat mensen gaan denken: ‘ja maar kippen hebben het niet altijd goed of koeien ook niet..’ Zo kan ik nog wel even doorgaan. Begrijpen jullie mijn redenering een beetje? Ik heb wel veel respect voor mensen die volledig veganistisch eten, want wat ben je dan creatief in mijn ogen op het gebied van eten. 

Supplementen

Ik gebruik wel elke dag supplementen. Dit doe ik om toch alle belangrijke stoffen waar ik een te kort aan had bij te houden. Ik heb dit eens laten meten. Ik gebruik B12, ijzer, visolie, multivitaminen, vitamine D (altijd al een te kort gehad, ook voordat ik besloot om vegetariër te worden). Dit vind ik verder geen probleem en geen moeite om dit elke dag in te nemen. Nu ik van vegetariër naar pescotariër ben gegaan gebruik ik alsnog deze supplementen. Ook gebruik ik andere supplementen voor mijn trainingen in de sportschool en voor het hardlopen, maar dat ga ik nu niet uitgebreid beschrijven, want dan blijf ik maar doorschrijven. Dit ga ik met jullie doornemen in een ander blog.

Conclusie

Ik sta nog steeds volledig achter de keuze om te stoppen met vlees en ik heb nog geen dag spijt gehad. Ik ben er zeker van dat dit ook nooit meer gaat gebeuren, want er gaat geen dag komen dat ik zin heb in een stukje vlees. Met vis blijf ik het wel lastig vinden, maar eigenlijk heb ik daar helaas geen keus in. Ik voel me een beter persoon dat ik geen vlees meer eet en op deze manier de dieren en het milieu (geen hoofdreden) op deze manier een beetje kan helpen. Alle beetjes helpen ondanks ik van vegetariër naar pescotariër ben gegaan.

Hier kan je meer vinden over pescotarisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pescotarisme

 

Ben jij vegetariër of pescotariër? Of eet je af en toe vlees? Wat zijn je motieven hiervoor?

Liefs,,

Jessica

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *