
Is krachttraining geschikt voor vrouwen? Mijn verhaal
Waarom doe jij eigenlijk aan krachttraining Jessica? Waarom ben jij zo vaak in de sportschool? Dat heb je toch niet nodig? Je bent al zo slank. Maar krachttraining is toch alleen voor mannen? Train je ook je borst en je schouders? Dan wordt je toch veel te breed..? Ben je niet bang dat je heel gespierd wordt en eruit gaat zien als man? Straks train je je borsten weg, dat wil je toch niet? Zo kan ik nog wel even doorgaan met de vragen die mensen altijd op mij afvuren sinds ik vaak in de sportschool te vinden ben. Daarom wil ik hier een blog over gaan schrijven zodat het voor iedereen duidelijk is waarom ik nou eigenlijk aan krachttraining doe en of ik nou gelijk zo gespierd wordt als een man. Krachttraining is ook echt voor vrouwen hoor! Lezen jullie gezellig mee?
Vroeger
Ik ben altijd al een heel slank meisje geweest, maar in mijn ogen te slank. Ik ben altijd bezig geweest om aan te komen. Als je dit tegen mensen zegt dan verklaren je ze vaak voor gek. Mensen zeggen dan vaak: ‘je mag wel een beetje van mij hebben hoor’ en ondertussen knijpen ze in hun vetrolletjes. Vaak is dat voor mij een teken dat mensen mij niet begrijpen. Ik vond het altijd heel moeilijk dat ik zo slank was, ik vond het niet mooi. Ik heb nooit volle billen of benen gehad. Terwijl ik dat altijd heel graag wilde. Door mijn snelle stofwisseling kom ik niet snel aan. Ik moet enorm veel eten wil ik aankomen. Nu hoor ik mensen denken: maar dat is toch ideaal? Ik eet een chocolaatje en ik heb er gelijk een kilo bij. Ik begrijp dat mensen zo denken, maar zo werkt het niet in de praktijk voor mij hoor.
Toen ik een jaar of 14 was kwam ik in de sportschool terecht. Daar deed ik altijd aan dansen. Later toen ik wat ouder werd, ongeveer 16 toen kwam ik aan de praat met een fitnessinstructeur en die vroeg aan mij of fitness niet iets voor mij was. Ik had er nog nooit over nagedacht, want is krachttraining wel geschikt voor vrouwen? Ik heb verteld wat voor mij mijn doelstelling was en hier ben ik voor gaan trainen. Via Google heb ik veel uitgezocht over voeding. Wat nou belangrijk is met voeding, want is alleen gezond eten genoeg? Want ik kan wel gaan fitnessen, maar daar kom ik niet zomaar ineens kilo’s mee aan. Doordat ik goed op mijn inname ben gaan letten qua calorieën ben ik ongeveer in 1,5 jaar tijd ruim 13 kilo aangekomen. Hier ben ik ontzettend blij mee, maar dit heb ik niet alleen kunnen bereiken met voeding. Ook met veel krachttraining!
Beginnen met krachttraining
Je hoort vaak van meisjes dat ze het heel spannend vinden om naar de ‘krachthonk’ te gaan in de sportschool, want daar staan vaak alleen maar jongens en over het algemeen ook vaak hele gespierde jongens. Hetzelfde geldt voor meisjes in de krachthonk, je ziet bijna allemaal de ‘perfecte fitgirls’ er staan.
Het lijkt alsof er een soort onzichtbare muur is ontstaan tussen het cardio gedeelte en de kracht gedeelte in een sportschool. Nu moet ik zeggen in de sportschool waar ik begonnen ben dat helemaal niet zo was. Sterker nog ik was één van de eerste meisjes die daar in de krachthonk stond. Ik heb daar dan zelf nooit moeite mee gehad, maar dat komt over het algemeen ook dat me het niks kan schelen wat mensen van mij vinden. Ik kan me wel voorstellen dat er meisjes zijn die het wel heel spannend vinden. Maar geloof me, dat is echt niet nodig. Iedereen moet een keer eraan beginnen. Als je de krachthonk in loopt en je ziet allemaal meisjes squatten met enorm veel gewicht en jij moet beginnen met een losse halter is dat echt niet erg. Je moet gewoon denken: die meisjes zijn ook begonnen met een losse halter. Krachttraining is dus geschikt voor vrouwen!
Schema’s
Toen ik begon met krachttraining wist ik er echt nog helemaal niks van. Ik heb de fitnessinstructeur gevraagd of hij een schema voor mij wilde maken. Dit was een ‘fullbody’ schema. Dit betekent dat je een schema hebt die je dan volgt waarbij je alle spiergroepen traint in je hele lichaam. Dit deed ik aan het begin 3x per week en tussen elke training zat er 1 rust dag tussen. Dit ging aardig goed en had veel spierpijn. Zo nam ik elke 6 weken een nieuw schema, dit ging prima. Ik had wel de mazzel dat in mijn sportschool de schema’s gratis waren, maar dat is helaas niet in elke sportschool zo. Toch raad ik iedereen aan om met een schema te gaan beginnen die door een professional is gemaakt en niet op je eigen houtje maar wat te gaan doen.
Bij alle oefeningen is je houding erg belangrijk vooral je rug. Als je nog jong bent moet je rug wel je hele leven nog mee en je hebt er geen zin in dat je blessures krijgt aan je rug doordat je verkeerd traint. Ik zie ook vaak genoeg in de sportschool meisjes klungelen met verschillende gewichten en oefeningen die ze dan niet door hebben. Vraag alsjeblieft aan de fitnessinstructeur die er dan rond loopt! Vragen is echt niet erg en daar zijn ze tenslotte voor. Trap niet in het ‘Instagram fitgirls virus’. Je ziet op Instagram veel meisjes met een heel goed figuur oefeningen doen dat je denkt van: wauw, krijgen ze daar echt zo’n mooi figuur van? Ik weet haast wel zeker dat, dat niet waar is hoor! Gewichten en apparaten ben je echt wel nodig. Met alleen grond oefeningetjes kom je er niet. Het is leuk om erbij te doen hoor, maar dat moeten niet je hoofdoefeningen zijn. En kijk alsjeblieft niet op tegen de ‘Instagram fitgirls’. Je weet nooit wat echt of nep is op Instagram
Ben
In de sportschool heb ik de allerliefste vriend van de hele wereld leren kennen. Inmiddels zijn we bijna 4 jaar samen en wonen we bijna 3 jaar samen. Onze liefde is opgebloeid in de sportschool. De fitnessinstructeur waar ik het eerder over had was niet Ben. Die andere fitnessinstructeur is weggegaan en Ben heeft het overgenomen. Ik vroeg dan ook aan Ben om mijn schema’s (hadden we nog geen relatie hoor). Ben heeft mij ook enorm hiermee geholpen. Ben vindt namelijk krachttraining ook erg geschikt voor vrouwen.
Ik deed altijd nog mijn fullbody schema’s, maar ik ging steeds vaker naar de sportschool en dan is fullbody gewoon niet meer handig om te trainen. Sindsdien ben ik overgestapt op een ‘splitschema’. Dit houdt in dat je verschillende spiergroepen traint per dag. Ik heb zelf een 3 daagse splitschema. Ik doe op dag 1 mijn benen en buik trainen. Op dag 2 train ik mijn borst, schouders en triceps en op dag 3 train ik mijn rug en biceps. Ideaal is dat als je fanatieker wordt, want dan kan je vaker naar de sportschool terwijl de andere spiergroepen dan meer rust hebben. Het is wel belangrijk om genoeg rust te houden.
Waarom doe ik nou echt aan krachttraining?
Hier kan ik heel makkelijk antwoord op geven. Ik doe aan krachtraining, omdat ik me er erg goed door voel. Een beter figuur erdoor krijg. Aan het begin toen ik begon maakte ik elke 8 weken foto’s van mijn lichaam en zette ik de foto’s allemaal naast elkaar neer. Zo kon ik ook duidelijk het verschil zien wat krachttraining nou echt doet voor mijn lichaam. De spierpijn die ik er door krijg vind ik ook heerlijk. Klinkt misschien gek, maar het geeft me gewoon echt het gevoel dat ik fanatiek bezig ben geweest. Ook dat ik aan mezelf merk dat ik vooruit ga qua gewicht en qua figuur motiveert mij alleen maar meer.
Mijn gevoel na krachttraining is enorm voldaan. Maar zeg nou eerlijk, een uurtje met gewichten spelen klinkt toch al veel verleidelijker dan een uurtje op de automatisch piloot stappen zetten op de loopband? Ik doe dan aan hardlopen, hier kan je daar meer over lezen. De combinatie tussen krachttraining en hardlopen vind ik ook perfect. Daar schrijf ik later meer over in een andere blog. Ik kan alle meiden die dit lezen aanraden om toch eens te gaan proberen om te gaan beginnen met krachttraining en wat ik hierboven ook al schreef: heb schijt aan de andere mensen in de krachthonk. Want krachttraining is geschikt voor vrouwen en maakt een vrouw juist sexy!
Vertel! Vinden jullie krachttraining geschikt voor vrouwen?
Liefs,
Jessica


2 reacties
Hennie Buuffie
Heel interessant om dit te lezen Jessica..
Ja, ik vind het zeerzeker geschikt voor vrouwen..
admin
Dank je wel buuffie.
Gelukkig ben jij het er ook mee eens.