jessicakok.nl voordat ze begon aan haar hardloopronde
Hardlopen

Hardlopen: wat ik er zo fijn aan vind

Waarschijnlijk heeft iedereen het wel eens geprobeerd om te gaan beginnen met hardlopen. Ik had altijd een haat-liefdeverhouding met hardlopen, maar dat is nu helemaal veranderd in een liefdesverhouding. Ik vind het één van de fijnste dingen om te doen samen met krachttraining. Wil je graag beginnen met hardlopen of wil je het weer gaan oppakken? Ik ga hieronder behandelen waarom ik zo positief ben over het hardlopen en waarom ik het al jaren doe. Lees je gezellig mee?

Waarom ik ben begonnen met hardlopen

Ik ben begonnen met hardlopen omdat ik het altijd erg knap vond van mensen die een aantal kilometers achter elkaar aan konden hardlopen. Ik was daar altijd echt verbaasd over. Hoe kan je nou zo’n conditie opbouwen? Altijd als ik in de auto zat achterin bij mijn ouders keek ik altijd naar de hardlopers die we voorbij reden. Via Google heb ik me verdiept in hoe ik moest gaan beginnen met hardlopen, want ik had werkelijk waar geen idee. Ik heb via Google een programma gedownload van Evy. Hardlopen met Evy. Evy vertelt precies wat je moet doen, ideaal toch? Ook nog op een verantwoordelijke manier. Evy raadt aan om 3x in de week te gaan hardlopen. Houd je dit 10 weken vol dan loop je in 1 stuk 5km. Dit heb ik een aantal keren gedaan en toen ben ik doorgegaan voor de 10km ook met Evy. Dit is allemaal goed bevallen. Alleen door mijn snelle stofwisseling viel ik erg snel af en liep ik al gauw meer dan 10 km en had ik hier geen rem op. Het liefst ging ik 2x per dag hardlopen.. Hier ben ik inmiddels mee gestopt. Ik loop sowieso 1x per week hard en af en toe 2x per week. Zodat ik niet zo extreem veel cardio doe (ik wil niet afvallen namelijk). In combinatie met krachttraining heb ik mijn weg hierin gevonden. 

Druk in mijn hoofd

Als ik erg druk ben in mijn hoofd kan ik dat niet kwijt in de sportschool. In de sportschool wordt ik teveel afgeleid en vind ik het moeilijk om doormiddel van krachttraining mijn hoofd leeg te maken. Als ik druk ben in mijn hoofd vind ik het heerlijk om een stukje te gaan hardlopen. Je zet je blik op de horizon en je kan lekker gaan lopen. Lekker aan niks denken. Het gevoel van niks moeten gewoon lekker te gaan lopen in de buitenlucht, heerlijk vind ik dat. Altijd als ik thuis kom na het hardlopen voel ik me een stuk rustiger in mijn hoofd en voel ik me veel beter. 

Voldaan gevoel

Alhoewel ik een grote passie heb voor krachttraining heb ik vaak na het hardlopen meer een voldaan gevoel dan na krachttraining. In de sportschool heb ik nog wel eens dat ik te lang pauze neem of te lang met iemand sta te kletsen. Als ik aan het hardlopen ben dan heb ik mijn oortjes in en sluit ik me volledig af en dan stop ik nooit onderweg om even te kletsen met iemand. Ik loop dan de hele sessie lekker door. Zeker als ik een intervaltraining doe heb ik wandelminuten er tussen, maar dan blijf je toch lekker bezig. Na een lekkere hardloopronde voel ik me veel energieker en meer voldaan dan na een krachttraining sessie. 

Probeer hardlopen niet altijd te zien als een middel om af te vallen

Het kan je zeker gaan helpen bij afvallen of conditie op te bouwen, maar zo hoef je niet altijd te kijken naar hardlopen. Het doet veel meer met je dan alleen het fysieke gedeelte, want hardlopen kan mentaal ook erg goed voor je zijn. Veel beginners die beginnen met hardlopen vinden hardlopen vaak iets wat moet. Probeer niet tegen het hardlopen op te zien. Natuurlijk heb ik dat ook vaak genoeg. Vooral als je de deur uit gaat en het regent. Dan heb ik ook vaak mijn twijfels gehad om te gaan hardlopen, maar eigenlijk doe ik het wel altijd. En weetje waarom? Probeer er maar eens bij stil te staan hoe je je voelt voordat je gaat hardlopen en als je daarna weer thuis komt. Daar sta ik best vaak bij stil en dat houdt mij positief en daar haal ik ook mijn motivatie uit.

Lekker in de buitenlucht

In het dagelijks leven ben ik verpleegkundige in een verpleeghuis en ben ik in mijn vrije tijd veel in de sportschool of bezig met mijn laptop. Ik kom dan helaas weinig buiten. We hebben ook geen hond helaas die ons verplicht om naar buiten te gaan. Inmiddels hebben we onze tuin wel omgetoverd tot een tuin speciaal voor onze katten en die willen wel vaak naar buiten en zitten we daarom vaker buiten. Door het hardlopen kom ik ook vaker buiten en dat vind ik een enorme pluspunt. Vooral in de herfst en winter. Als het dan zo lekker fris is buiten met een zonnetje is het voor mijn gevoel altijd heel gezond om naar buiten te gaan. Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die hardlopen op een loopband, maar dat is niet zo mijn ding. 

Wedstrijden

Nu ik dit aan het schrijven ben zitten we nog midden in het COVID-19 virus helaas.. Ik had me dit jaar voor 4 wedstrijden ingeschreven, maar helaas is alles niet doorgegaan (wat natuurlijk logisch is). Hardloopwedstrijden motiveren mij ook altijd om door te gaan met hardlopen. Ik heb aan hele leuke wedstrijden mee gedaan en dat motiveert enorm! Helaas in 2020 is het moeilijk om hier je motivatie uit te halen, maar we blijven positief en hopelijk kunnen we in 2021 weer mee doen aan wedstrijden! Altijd als ik mee doe met een wedstrijd gaat er altijd iemand met me mee. Vaak mijn vriend of mijn moeder zodat als ik over de finish kom dat er altijd iemand op me staat te wachten en ik alle verhalen kan vertellen die ik onderweg heb meegemaakt en om te vertellen hoe het is gegaan. Zonder supporter vind ik wedstrijden niet leuk namelijk, maar dat is voor iedereen persoonlijk.

 

 

Ik ben nieuwsgierig. Wat vinden jullie fijn aan hardlopen?

Liefs,

Jessica

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *